مدت زمان مطالعه : ۸ دقیقه
فیزیوتراپی، توان بخشی(Rehabilitation) و حرکات اصلاحی بخشی ضروری از دوران قبل و بعد از جراحی(Surgery) را به خود اختصاص میدهند. برنامه ریزی دقیق فیزیوتراپی قبل و بعد از جراحی اقدام موثری جهت بهبود و بازیابی شرایط طبیعی بیمار خواهد بود. همچنین انجام فیزیوتراپی قبل و بعد از جراحی کمک شایانی به کوتاه شدن زمان ریکاوری بیمار(Recovery Time) بعد از جراحی و همچنین کاهش عواقب ثانویه جراحی(Secondary Consequences) می کند.
عمل های جراحی به دو گروه جراحی های انتخابی و جراحی های اورژانسی تقسیم می گردند. منظور از جراحی اورژانسی شرایطی است که بیمار دچار تصادف شده است یا به علت بیماری خود به جراحی فوری نیاز دارد. به عنوان مثال در مواردی که بیمار دچار شکستگی استخوانی(Fractures) یا دررفتگی استخوان(Subluxation) شده است انجام عمل جراحی برای درمان ضروری خواهد بود. درجراحی های انتخابی، بیمار به عمل جراحی نیاز دارد اما عمل او اورژانسی انجام نخواهد شد مانند جراحی ترمیم رباط صلیبی(ACL Reconstruction Surgery).
مطالعات بسیاری در این زمینه صورت گرفته اند که نتایج انها نشان از کاهش 30 درصدی مراقبت های بعد از عمل جراحی در بیماران داشتند. در واقع با انجام فیزیوتراپی قبل از عمل جراحی می توان میزان اقدامات توان بخشی بعد از عمل را تا 30 درصد کاهش داد که این این کاهش می تواند شامل بسیاری از موارد از جمله کاهش هزینه های درمان، کاهش زمان درمان، کاهش مدت زمان بستری شدن بعد از عمل و کاهش عوارض پس از جراحی از جمله درد(Pain) و تورم(Swelling) و التهاب(Inflammation) باشد. از جراحی تعویض مفصل(Arthroplasty) گرفته تا جراحی قلب، ورزش با شدت كم تحت راهنمایی یك متخصص فیزیوتراپی می تواند گردش خون را بهبود بخشد كه به نوبه خود زمان بهبودی بدن را تسریع می كند.
همچنین فیزیوتراپی قبل از عمل میتواند با تقویت عضلات مرکزی بدن(Core Muscles)، عضلات دست ها، عضلات پاها و عضلات کمر موجب شود تا بیمار بعد از جراحی کمتر دچار آتروفی(Atrophy) یا ضعف های عضلانی(Muscles Weakness) شوند. آتروفی یا ضعف های عضلانی بعد از جراحی معمولا زمان بازگشت بیمار از بیمارستان به خانه و بازگشت به شرایط طبیعی را به تاخیر می اندازد که با انجام فیزیوتراپی قبل از عمل می توان این موضوع را به شدت کاهش داد. همچنین می توان با بهبود وضعیت تعادلی(Balance) بیمار با اقدامات فیزیوتراپی قبل از جراحی،وضعیت تعادلی بیمار را بهبود بخشید و احتمال افتادن(Falling) و زمین خوردن بیمار بعد از جراحی را کاهش داد.
لازم به ذکر است در بسیاری از موادر نیز، فیزیوتراپی قبل از جراحی می تواند به طور کلی از انجام عمل جراحی جلوگیری کند.
اکثر مردم فیزیوتراپی را درمانی میدانند که باید بعد از جراحی انجام دهند. اما در حقیقت، فیزیوتراپیست ها در احیای حرکات و عملکرد بدن، با مداخله جراحی یا بدون آن، متخصص هستند. اگر قصد انجام عمل جراحی بر روی هرگونه بافت نرم بدن(Soft Tissue) خود را دارید، ابتدا ارزیابی های فیزیوتراپی را انجام دهید، زیرا با انجام این کار ممکن است از نتایج خود شگفت زده شوید!!
از کاهش زمان بهبودی و کوتاه شدن مدت زمان بستری در بیمارستان گرفته تا بهبود عملکرد و بهبود آسیب های بافت نرم، فیزیوتراپی قبل از عمل یک کلید اساسی برای بازگشت شما به فعالیت های طبیعی است. پس اگر در حال برنامه ریزی برای انجام عمل جراحی انتخابی هستید، اجازه دهید فیزیوتراپیست های ما به شما کمک کنند تا بهترین نتیجه ممکن را قبل و بعد از انجام عمل جراحی کسب کنید!
اکنون به نقش فیزوتراپی بعد از عمل های جراحی انتخابی می پردازیم. ضروری است بدانیم که زندگی بلافاصله پس از عمل جراحی به شرایط نرمال باز نمیگردد و این امر به صورت مستقیم تحت تاثیر اعمالی است که شما در دوره ی نقاهت و ریکاوری بعد از جراحی انجام می دهید. از مهمترین اقدامات بعد از عمل های جراحی انجام یک فیزیوتراپی تخصصی متناسب با نوع جراحی انجام شده است.در ادامه به دلایل مهمی که فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی را ضروری می دانند می پردازیم.
۱.افزایش تحرک مفصلی: جراحی میتواند موجب کاهش موقت دامنه ی حرکتی مفاصل(Joint Range of Motion) در بیمار گردد، که اگر این موضوع تحت درمان قرار نگیرد می تواند موجب بروز اختلالات ثانویه برای بیمار گردد.
۲.کمک به بهبود وضعیت حرکتی: اگر بیمار بعد از جراحیبه هر دلیلی در توانایی حرکتی خود مشکل داشته باشد، فیزیوتراپیست می تواند با تجویز وسایل کمکی مناسب مانند عصا، واکرو ... و آموزش نحوه ی درست جابجایی بیمار از ایمنی بیمار حین جابجایی اطمینان حاصل کند.
۳.کمک به بهبود گردش خون: فیزیوتراپیمی تواند به بهبود گردش خون کمک کند که این امر میتواند بطور مستقیم به کاهش التهاب کمک کند و موجب تسریع روند بهبودی بیمار گردد.
۴.کمک به کاهش یا از بین بردن درد: تمرینات و تکنیک های اختصاصی فیزیوتراپی می تواند به بازیابی شرایط عضلانی و بهبود عملکرد مفاصل کمک کند و سبب تسکین درد شود. همچنین فیزیوتراپیست می تواند با استفاده از تکنیک های الکتروتراپی(Electrotherapy)، تکنیک های درمان دستی(Manual Therapy)، تکنیک های نوار بندی(Taping) و حرکات کششی اختصاصی(Stretching Exercise)، به کاهش یا از بین بردن درد بیمار بعد از جراحی کمک کند.
۵.کمک به بهبود عملکرد عضلانی(Muscles Function): انجام منظم یک برنامه ی دقیق فیزیوتراپی که متناسب با شرایط بیمار تنظیم شده است، میتواند به رفع ضعف و اسپاسم های عضلانی کمک کند. همچنین انجام تمرینات تحت نظر فیزیوتراپیست می تواند سبب بهبود عملکرد عضلات، انعطاف پذیری فرد (Flexibility)، بازیابی قدرت عضلانی و افزایش استقامت فرد گردد.